Selecteer een pagina
Nieuw op deze site; De vraag van de week. Elke vrijdag een vraag om eens over na te denken en het over te hebben in het weekend dat voor je ligt…

‘Praten over het naderende levenseinde is gewoon heel moeilijk’. KNMG-voorzitter René Héman zei het op 11 december nog in een artikel in De Volkskrant.

Zolang we blijven zeggen dat het praten over de dood moeilijk is, zal het er zeker niet makkelijker op worden. Ik zal niet ontkennen dat gesprekken over het (naderende) levenseinde emotioneel kunnen zijn, voor alle betrokken partijen. Mijn ervaring is echter dat het openstaan voor deze emoties (in plaats van ze vermijden of negeren) een enorme ruimte biedt om alles wat werkelijk van belang is te bespreken. Zo blijven er geen vraagtekens over en is de kans op een vredig afscheid vele malen groter. Om het praten over de dood wat meer onder de aandacht te brengen en jullie mee te nemen in de vragen die al dan niet uitgesproken worden, stel ik dit hele jaar op vrijdag een vraag om eens over na te denken. Misschien zelfs te bespreken met je familie, vrienden, of zelfs cliënten als dat zo uitkomt. Er komen vragen over verschillende thema’s aan bod, waaronder:
– Wat beslis jij?
– Jij en de anderen, hoe zit dat?
– Wat denk jij?
– Wat zijn je dromen en wensen?
– Jij en verlies, afscheid en rouw.

De vragen komen van de ‘kaartjes van betekenis’, 50 vragen die ertoe doen. Uitgegeven door bureau Morbidee.

En dan nu; de eerste vraag van dit jaar:
Wat maakt het leven de moeite waard?

Ik ben benieuwd wat dit voor jou is! Je mag het hieronder delen in de reacties, als je dat wilt. Of misschien wil je enkel laten weten wat de vraag met jou doet. Alles is welkom. Denk er eens over, praat er eens over. Er zijn geen foute antwoorden.

Dankjewel voor het delen en het volgen van mijn pagina. Ik wens je een wondervol weekend met de mensen waar jij om geeft.

Liefs, Claudia