Selecteer een pagina

Life is what you celebrate. All of it. Even it's end.

Mijn verhaal

We gaan allemaal dood. De doorsnee medische zorginstelling / zorgverlener heeft vaak nog weinig te bieden in de verschillende manieren en mogelijkheden om zorg te bieden aan het eind van iemands leven. In mijn praktijk help ik de stervende, zijn familie en vrienden om te gaan met het naderende einde. Ik begeleid alle betrokkenen en bied ondersteuning in wat ze kunnen doen om dit proces van afscheid nemen, loslaten en sterven zo passend mogelijk te laten verlopen. Voor mijn praktijk heb ik gekozen voor de naam ‘Soul Doula’, omdat ik met mijn cliënten werk op zielsniveau. Niet alleen met mensen die gaan sterven, maar ook met hun naasten. En zelfs met cliënten die helemaal niet bezig zijn met de dood, maar om de een of andere reden wel het gevoel hebben dat ze bij mij moeten zijn. En waar dan tijdens de processen wel op de een of andere manier het thema ‘rouw’ aan de orde komt, al is dat vaak in een heel onverwacht jasje.

We leven in een cultuur waarin het simpelweg praten over de dood vaak nog een taboe is. Ik kan helpen om deze taboes op een vriendelijke, warme en zachte manier te doorbreken en een manier te vinden die past bij jou en je naasten om het gesprek hierover aan te gaan. Het nemen van deze drempel werkt ongelooflijk helend en ondersteunend voor alle betrokkenen. Het helpt hen op een andere manier om te gaan met gevoelens van angst, pijn en verdriet, waardoor het rouwproces zachter wordt. Emoties hoeven niet verstopt of onderdrukt te worden, maar worden erkend en gevoeld. Op die manier worden emotionele blokkades voorkomen en stagneert het proces van verwerken niet.

Ik heb dit aan den lijve ondervonden tijdens het proces van ziekte en overlijden van mijn geliefde peetoom, mijn ‘tweede vader’. Hij was geen man die praatte over zijn gevoelens, om maar te zwijgen over de naderende dood. Het leek wel alsof er bij hem een onuitgesproken overtuiging heerste; ‘zolang ik het er niet over heb, is het ook niet waar’. En hoe graag ik ook van alles aan hem wilde vragen en bespreken, ik voelde dat deze ruimte er niet was, dat hij er niet klaar voor was. Ik kon niet anders dan dit respecteren, het was tenslotte zijn proces waar ik enkel van heel dichtbij getuige van mocht zijn.                                    Drie dagen voor zijn dood was ik bij hem. In een moment dat we met ons tweetjes waren, opende hij zomaar ineens zelf het gesprek over de naderende dood. In die paar minuten kwamen we gevoelsmatig dichter bij elkaar dan we in ons hele leven ooit geweest waren. Ik voelde hoe belangrijk dit gesprek voor ons beiden was. Het sloeg als het ware een brug tussen het-er-niet-over-hebben naar alles-bespreekbaar-maken. ’

Die avond veranderde er iets. Hij gaf zich over aan de dood. Tenminste, dat is zoals ik het zou beschrijven als ik er nu op terugkijk. We wisten allemaal dat de dood heel dichtbij was, hij wist en voelde dat nog het beste. En ja, hij had graag nog langer willen blijven, en wij hadden hem heel graag nog langer bij ons gehad. Maar niet op deze manier. Het lichaam kon niet meer. Het was klaar. Drie dagen later stierf hij.

Het hele proces rondom zijn ziek zijn en overlijden heeft me doen besluiten om me met mijn praktijk hierop toe te leggen. Het begeleiden van de laatste levensfase, rouw en verlies. Voor de laatste levensfase bestaat geen generale repetitie, je hebt meteen de première. Dat wil je gewoon goed hebben, zodat de nabestaanden er met een goed gevoel op terugkijken en ondanks het gemis en verdriet ook verder kunnen.

Dat is mijn missie, als therapeut én als mens. Daar ga ik voor. En in dit proces staat de cliënt centraal. Of je nu al zover bent dat je het leven achter je moet gaan laten. Of je hebt een geliefde verloren en je loopt vast in je eigen rouwproces. Ik kan je helpen om verder te komen. Om dat wat vastzit los en vrij te maken. Ik garandeer je dat het de moeite waard is!

 

Volg mij op Social Media:

Eclectische Energetische Natuurgeneeskunde

De betekenis van het woord eclectisch is “uit alle systemen het beste halen en er tevens de Eenheid in zien”.

In de wereld zijn er drie geneeskundige systemen. De Oosterse geneeskunde, de traditionele Chinese geneeskunde en de Westerse reguliere geneeskunde en de natuurgeneeskunde. Daarnaast is er nog oudere volksgeneeskunde zoals de Tibetaanse geneeskunde en de Egyptische geneeskunde. Binnen de Registeropleiding E.E.N.® therapeut zijn al deze geneeskundige systemen verwerkt.

Geaccrediteerd Journey Practitioner

Met de Journey Methode reken je voorgoed af met blokkades en interne ‘saboteurs’, die je weerhouden van om deze fase jouw innerlijke rust te vinden. Met deze methode is het mogelijk om moeiteloos oude pijn los te laten en jezelf te bevrijden van angst, schaamte en spijt. Ga met deze methode op zoek naar de wortels van de belemmeringen en laat opgeslagen, onverwerkte herinneringen en emoties op een eenvoudige en doeltreffende manier los. Er ontstaat ruimte voor verandering op een natuurlijke manier.

Stervensbegeleiding

De opleiding stervensbegeleiding biedt, naast de bestaande kennis rond sterven en dood, een programma van ontspannings- en gesprekstechnieken, psychologie, rouwbegeleiding, meditatie en non-verbale communicatiemethoden.
Uitgebreide aandacht wordt besteed aan het communicatief en invoelend vermogen van de begeleider zelf.

Hoe cliënten mij ervaren

Een behandeling bij Claudia voelt heel vertrouwd en veilig. Met haar professionele en energetische ervaring /werkwijze leer ik mezelf steeds beter kennen en groeit m’n bewustwording.
Mirka

Op verzoek van Mirka is alleen de voornaam geplaatst.

Wil jij ook jouw eigen unieke weg vinden in deze fase van jouw leven?

Ben je er klaar voor om meer dan ooit het leven te vieren, met alles wat het te bieden heeft?