Selecteer een pagina

Wie je ook bent en waar je ook staat in je leven en/of in het proces van afscheid nemen, iedereen wordt geconfronteerd met zijn eigen stukken. Er zijn momenten dat je ervaart hoe krachtig en flexibel je bent. Daar tegenover ervaar je ook periodes dat je je afvraagt of je hier ooit doorheen komt en voel je je volledig overspoeld door alles wat er gebeurt en de bijbehorende emoties. En dan heb je nog de tijden dat je met een ‘verstand-op-nul-en-blik-op-oneindig’ mentaliteit gewoon doet wat er gedaan moet worden en je achteraf niet meer weet hoe alles precies gegaan is. Herkenbaar? Voor mij wel, en dan ook echt alle genoemde fases.

Onlangs heb ik 3 dagen bijscholing gevolgd voor therapeutisch holistic pulsing. Deze methode is gericht op het herstel van het zelfgenezend vermogen van ons lichaam op de minst bedreigende en meest zachtaardige manier. Het leert ons weer naar het lichaam te luisteren en oog te krijgen voor de intelligentie van ons hele systeem. In een sessie therapeutische holistic pulsing worden de fysieke klachten en ongemakken gekoppeld aan mentale belemmeringen of trauma’s. Het is bijzonder om elke keer weer te ervaren hoe precies het lichaam aangeeft waar het ‘probleem’ zit en wat nodig is om het zachter te maken of zelfs op te lossen. Holistic pulsing is daarmee voor mij veel meer dan alleen maar een techniek of methode. Het brengt je weer in contact met wie je wérkelijk in wezen bent. Dat maakt dat, zelfs wanneer je medisch gezien niet meer kunt genezen, energetisch en spiritueel gezien zeker nog wel kunt helen. Het kan een wereld van verschil maken!

Hoe die energie precies werkt, daar is al heel veel over gezegd, er zijn onderzoeken naar gedaan en we kunnen er ongetwijfeld nog heel lang en breed over praten. Het meest concreet wordt het toch wanneer je het zelf gaat ervaren. Dat is vaak moeilijk onder woorden te brengen, dat moet je zelf voelen. Hoewel het onmogelijk is om je via deze blog een holistic pulsing sessie te laten ervaren, kan ik je wel meenemen in het ervaren van de kracht van woorden en wat deze met je kunnen doen. Ik deel hieronder een gedicht met je, geschreven door Tovi Browning (schrijfster van het boek Holistic Pulsing; de kracht van zachtheid). Ik nodig je uit om het de komende week elke dag hardop aan jezelf voor te lezen. Blijf je daarbij bewust van wat er in je lichaam gebeurt. Kun je de woorden hardop naar jezelf uitspreken of vind je dat moeilijk? Stroomt de energie door je hele lijf of blokkeert deze ergens? Vind je het moeilijk om de energie te voelen en ervaar je eigenlijk niks? Wat het voor jou ook is, het is allemaal goed. Ik wil je dan ook vragen om het alleen waar te nemen zonder er een oordeel over te hebben of het verder te willen verklaren. Spreek enkel met jezelf af om het gedicht een week lang elke dag aan jezelf voor te lezen.

Ik heb het zelf ook gedaan en was vanaf het eerste moment diep onder de indruk van de mate waarin mijn lichaam hierop reageerde! Het voelde alsof ik dieper in mijn lijf zakte, alsof mijn lichaam zwaarder werd, maar op een hele fijne manier. Ik kon ontspanning voelen op een manier die ik nog niet eerder had ervaren en ook heeft het een heel positief effect gehad op mijn zelfvertrouwen. Tegelijkertijd begon ik te merken hoe moe mijn lichaam aanvoelde en hoezeer ik toe was aan rust en meer slaap. Ik merkte ook hoe lastig ik het vond om hieraan toe te geven, omdat dit tot gevolg had dat ik een aantal mensen teleur moest stellen en sommige dingen (tijdelijk) niet zou doen. Maar hoe meer ik me bewust werd van de signalen van mijn lichaam, hoe duidelijker het werd dat het echt tijd werd om mezelf serieus te nemen en er ook écht naar te luisteren. Want als ik mezelf al niet serieus neem, waarom zouden anderen dat dan wel doen? Dus schreef ik een week geen blog, besteedde geen tijd aan het verder ontwikkelen van mijn website en praktijk, werkte niet aan opdrachten voor mijn werkgever, ging vroeg naar bed en sliep veel meer uren dan normaal gesproken. Ik maakte weer tijd vrij om elke dag te mediteren en energetisch met en aan mezelf te werken en ik maakte een afspraak bij een collega om zelf weer even in de rol van cliënt te stappen (net als ieder mens heb ik ook blinde vlekken en soms hulp van anderen nodig om bepaalde patronen -zacht en liefdevol-  te doorbreken). 

Dit zijn de woorden die je jezelf mag vertellen:

 

Ik ben volmaakt zoals ik ben. Ik ben dat altijd al geweest en zal het altijd blijven. Er is geen bestemming waar ik heen zou moeten, waar ik nog niet ben. Ik hoef niets aan mijzelf te veranderen, niets weg te drukken, toe te voegen of weg te werken om alle liefde van het universum waard te zijn, dus geef ik die aan mezelf.

Als ik gevoelens van woede, gekrenktheid, wrok of een andere vorm van weerstand tegen het leven ervaar, hoef ik daar niet meer tegen te vechten of mezelf ervoor te bestraffen. Ik klaat het eenvoudigweg uit zichzelf oplossen door de pure kracht van volledige acceptatie.

Nu ik mijzelf heb geaccepteerd voel ik de zachte, warme en liefdevolle golven van het wonder dat leven heet door mij heen stromen en zo laat ik alle verschillende expressievormen ervan binnenin mij ronddansen. Ik bekijk ze en geniet ervan!

Omdat ik van mezelf houd en mijzelf zonder voorwaarden of oordelen accepteer, verbreiden mijn liefde en acceptatie zich om mij heen om ons allemaal te helen.

 

 

Ik ben heel benieuwd hoe je dit ervaart en lees graag je reactie! Ik wens je een mooie, warme, zachte, krachtige, liefdevolle week toe.